Vorige

Gemeente Bergen - Beschermde stadsgezichten

Er zijn 4 beschermde stadsgezichten in de gemeente Bergen. Hieronder leest u de relevante informatie over deze bijzondere plaatsen.

De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht leidt er niet automatisch toe dat voor de individuele bebouwing binnen het gebied een juridische bescherming van hetzelfde niveau als bij plaatsing op de gemeentelijke of rijksmonumentenlijst ontstaat. In een beschermd gezicht bevinden zich meestal wel objecten die tot beschermd (rijks/gemeentelijk) monument zijn aangewezen. Panden die niet zijn aangewezen als monument zijn vaak aangewezen als beeldbepalend pand.

Voor bouwen, verbouwen of slopen in een beschermd stads- en dorpsgezicht gelden andere regels dan voor normale bouw– of verbouwplannen in gebieden zonder beschermde aanwijzing. De eisen vanuit de bouwregelgeving voor het bouwen in beschermde gezichten zijn op enkele punten strenger dan bij gebieden zonder aanwijzing.

Dit betekend dat er ook regels verbonden kunnen zijn aan het plaatsen van zonnepanelen of laadpalen in gemeente Bergen of een van de omliggende plaatsen.

Beschermd stadsgezicht Egmond aan den Hoef

Rijksmonument sinds 11-06-1970 met een oppervlakte van 0.11 km2

Beschermd stadsgezicht Bergen

Rijksmonument sinds 26-10-1990 met een oppervlakte van 0.03 km2

Beschermd stadsgezicht Bergen - Tuindorp Oostbuurt

Gewaardeerd, niet beschermd sinds 30-11--1 met een oppervlakte van 0.05 km2

Beschermd stadsgezicht Bergen - Park Meerwijk

Rijksmonument sinds 05-12-2007 met een oppervlakte van 0.02 km2

Bezoekadres Gemeente Bergen
Postadres
Telefoonnummer:
Faxnummer:
E-mail:
Maak een afspraak