Vorige

Gemeente Leiden - Beschermde stadsgezichten

Er zijn 2 beschermde stadsgezichten in de gemeente Leiden. Hieronder leest u de relevante informatie over deze bijzondere plaatsen.

De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht leidt er niet automatisch toe dat voor de individuele bebouwing binnen het gebied een juridische bescherming van hetzelfde niveau als bij plaatsing op de gemeentelijke of rijksmonumentenlijst ontstaat. In een beschermd gezicht bevinden zich meestal wel objecten die tot beschermd (rijks/gemeentelijk) monument zijn aangewezen. Panden die niet zijn aangewezen als monument zijn vaak aangewezen als beeldbepalend pand.

Voor bouwen, verbouwen of slopen in een beschermd stads- en dorpsgezicht gelden andere regels dan voor normale bouw– of verbouwplannen in gebieden zonder beschermde aanwijzing. De eisen vanuit de bouwregelgeving voor het bouwen in beschermde gezichten zijn op enkele punten strenger dan bij gebieden zonder aanwijzing.

Dit betekend dat er ook regels verbonden kunnen zijn aan het plaatsen van zonnepanelen of laadpalen in gemeente Leiden of een van de omliggende plaatsen.

Beschermd stadsgezicht Leiden

Rijksmonument sinds 12-08-1981 met een oppervlakte van 1.9 km2

Beschermd stadsgezicht Leiden - Zuidelijke Schil

Rijksmonument sinds 13-04-2011 met een oppervlakte van 1.41 km2

Bezoekadres Gemeente Leiden

Stadhuisplein 1
2311 EJ
LEIDEN

Postadres

Postbus 9100
2300 PC
LEIDEN
Telefoonnummer: 071-5165165
Faxnummer: 071-5165110
E-mail: sleutel@leiden.nl
Maak een afspraak