Vorige

Gemeente Tilburg - Beschermde stadsgezichten

Er zijn 2 beschermde stadsgezichten in de gemeente Tilburg. Hieronder leest u de relevante informatie over deze bijzondere plaatsen.

De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht leidt er niet automatisch toe dat voor de individuele bebouwing binnen het gebied een juridische bescherming van hetzelfde niveau als bij plaatsing op de gemeentelijke of rijksmonumentenlijst ontstaat. In een beschermd gezicht bevinden zich meestal wel objecten die tot beschermd (rijks/gemeentelijk) monument zijn aangewezen. Panden die niet zijn aangewezen als monument zijn vaak aangewezen als beeldbepalend pand.

Voor bouwen, verbouwen of slopen in een beschermd stads- en dorpsgezicht gelden andere regels dan voor normale bouw– of verbouwplannen in gebieden zonder beschermde aanwijzing. De eisen vanuit de bouwregelgeving voor het bouwen in beschermde gezichten zijn op enkele punten strenger dan bij gebieden zonder aanwijzing.

Dit betekend dat er ook regels verbonden kunnen zijn aan het plaatsen van zonnepanelen of laadpalen in gemeente Tilburg of een van de omliggende plaatsen.

Beschermd stadsgezicht Stadskern Tilburg

Rijksmonument sinds 02-11-2012 met een oppervlakte van 0.4 km2

Beschermd stadsgezicht Tilburg - Wilhelminapark/Goirkestraat

Rijksmonument sinds 07-03-2014 met een oppervlakte van 0.26 km2

Bezoekadres Gemeente Tilburg

Spoorlaan 181
5038 CB
TILBURG

Postadres

Postbus 90155
5000 LH
TILBURG
Telefoonnummer: 013-5428811
Faxnummer: 013-5429307
E-mail: gemeente@tilburg.nl
Maak een afspraak