Vorige

Gemeente Wijdemeren - Beschermde stadsgezichten

Er zijn 2 beschermde stadsgezichten in de gemeente Wijdemeren. Hieronder leest u de relevante informatie over deze bijzondere plaatsen.

De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht leidt er niet automatisch toe dat voor de individuele bebouwing binnen het gebied een juridische bescherming van hetzelfde niveau als bij plaatsing op de gemeentelijke of rijksmonumentenlijst ontstaat. In een beschermd gezicht bevinden zich meestal wel objecten die tot beschermd (rijks/gemeentelijk) monument zijn aangewezen. Panden die niet zijn aangewezen als monument zijn vaak aangewezen als beeldbepalend pand.

Voor bouwen, verbouwen of slopen in een beschermd stads- en dorpsgezicht gelden andere regels dan voor normale bouw– of verbouwplannen in gebieden zonder beschermde aanwijzing. De eisen vanuit de bouwregelgeving voor het bouwen in beschermde gezichten zijn op enkele punten strenger dan bij gebieden zonder aanwijzing.

Dit betekend dat er ook regels verbonden kunnen zijn aan het plaatsen van zonnepanelen of laadpalen in gemeente Wijdemeren of een van de omliggende plaatsen.

Beschermd stadsgezicht Nigtevecht

Rijksmonument sinds 26-01-1987 met een oppervlakte van 0.06 km2

Beschermd stadsgezicht Hilversum - Noordwestelijk Villagebied

Rijksmonument sinds 21-02-2007 met een oppervlakte van 3.31 km2

Bezoekadres Gemeente Wijdemeren

Rading 1
1231 KB
LOOSDRECHT

Postadres

Postbus 190
1230 AD
LOOSDRECHT
Telefoonnummer: 035-6559595
Faxnummer: 035-6559599
E-mail: postbus@wijdemeren.nl
Maak een afspraak